Ik betaal €25 voor 250 gram filterkoffie. De koffie wordt aan mij verkocht als hoogwaardige Specialty Coffee en ik proef ook wel dat deze koffie bijzonder is. Maar is het bijzonder omdat ik er veel geld voor betaal of omdat deze ook een hele hoge score heeft behaald door de jury van mensen die er echt verstand van hebben?
Nu ik zelf de SCA Green Coffee professional training aan het volgen ben realiseer ik me dat beoordelen van koffie echt heel moeilijk is. Ook als je al bijna 10 jaar in de koffiewereld werkt. En ik vraag me serieus af hoe objectief het oordeel van de brander van mijn koffie is geweest. Past dat oordeel echt bij de prijs die ik ervoor heb betaald?
Op mijn koffieverpakking staat dat ik specialty coffee hebt gekocht. Dat zou dan betekenen dat deze koffie een score heeft behaald van meer dan 80 punten op de cuppingtafel van de kwaliteits-specialist. Maar zelden tref ik koffie aan in een verpakking waarop staat aangegeven dat deze koffie Q-certified of Q-graded is. Dat er dus een Q-grader, een gecertificeerd specialist, betrokken is bij de beoordeling van de koffie en dat deze vervolgens geregistreerd staat bij het Coffee Quality Institute (CQI).
De vele grotere koffiebedrijven hebben meerdere Q-graders in dienst. Je kan hun koffies dan ook als Q-gecertificeerd terugvinden op de website van de CQI, inclusief het cuppingrapport. Waarom staat mijn specialty coffee-brander daar niet tussen? Heeft dat te maken met de administratieve handelingen die dit met zich meebrengt of is de koffie, die zij labelen als specialty, helemaal niet beoordeeld door een Q-grader omdat de verkoper van de groene bonen alsmede de inkoper of zelfs de branderij helemaal geen Q-graders in dienst hebben om de koffie te beoordelen. Dat is niet illegaal dus dat dat mag ook gewoon. Alleen vraag ik me af hoe betrouwbaar het oordeel dan is.
Een Q-grader is een kwaliteitsmedewerker gecertificeerd door het CQI. Om Q-grader te worden dien je een intensieve training te volgen en een pittig examen af te leggen. De deelnemers aan de training hebben vaak al vele jaren ervaring met koffie en koffiebeoordeling. De training is ervoor bedoeld om al deze ervaren cuppers te kalibreren en ze leren te werken volgens het kwaliteitsprotocol dat is ontwikkeld door de Specialty Coffee Association. Dit kan confronterend zijn. De koffie die een brander altijd als hoogwaardig kwaliteitskoffie heeft beoordeeld kan door veranderd inzicht ineens in waarde dalen. Maar het is vooral heel leerzaam en kan de brander ook weerbaar maken in de wereld van de koffiehandel waarin corruptie en misleiding regelmatig voorkomt. Daarnaast helpt het bij de bewaking van de kwaliteit van de ingekochte koffie. Er zijn namelijk genoeg koffiebranders die de kwaliteit van de koffie niet bewaken door bijvoorbeeld het vochtgehalte en de temperatuur in de opslag niet te controleren. Dat kan al snel meerdere punten aftrek opleveren op de oorspronkelijke cuppingscore. Met de kennis die een Q-grader heeft kan dit voorkomen worden.
Maar bovenal maakt het de koffie transparant. Vooral branderijen die duurzaamheid en eerlijke handel hoog op de agenda hebben staan, en dus ook aan willen kunnen tonen hoeveel iedereen in de handelsketen verdiend heeft en waar de koffies exact vandaan komen, dienen hier mijn inziens ook eerlijk en open over te zijn.
Als ik, als bewuste consument, een koffie koop van meer dan €25,- voor 250 gram, waarvan men zegt dat deze een cuppingscore heeft van meer dan 85 punten, dan wil ik niet alleen weten dat ik een eerlijke prijs betaal omdat de boer dan een goede omzet heeft, maar ook dat de kwaliteit ook voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.
Ik daag de koffiebranders in Nederland uit om Q-grader te worden of Q-graders in huis te halen. En laat me weten wanneer je dit gedaan hebt door dit op de verpakking te vermelden. Daar staat dan bijvoorbeeld op
Specialty Coffee – Cuppingscore 86/100
Beoordeeld door Q-Graders: M. Fernandez , S. Antonio (Colombia), M. Versteegh, S. Jansen (Branderij).
Tja, en als deze dan toch niet zo lekker smaakt als ik had gehoopt, dan ligt dat toch echt aan mij vrees ik.
Van 25 t/m 30 september organiseren wij samen met het CQI een Q Arabica Combo training.
Inschrijving is nog mogelijk tot 25 augustus 2023.
Meer informatie