Je koffiezaak zit overvol. Met een beetje mooi weer heb je ook nog een goed gevuld terras. Geen reden om te klagen. Of toch, waar is het personeel? Het mogen duidelijk zijn dat het werk in de horeca enorm in populariteit is gedaald. Het is hard werken en er zijn genoeg plekken waar je meer kan verdienen. En dat terwijl het werk als Barista zo leuk kan zijn.
Hoe vind jij de leukste en beste Barista en hoe zorg er dan ook nog eens voor dat deze niet na een aantal maanden weer ergens anders gaat werken?
Heb je er al eens aan gedacht dat er in Nederland verschillende opleidingsplekken zijn waar Barista’s op hoog niveau worden getraind? Enthousiaste mensen die vol passie de wereld van de koffie instappen en staan te springen om een leuke baan in een koffiezaak. Iedere maand stromen er vele getrainde Barista de arbeidsmarkt op, op zoek naar werk.
Waarom neem je een getraind en gecertificeerd Barista in dienst? Deze Barista,
- weet hoe je met de apparatuur, zowel de espressomachine als de maalmolen, om moet gaan om er de lekkerste koffie uit te halen;
- is geijkt en werkt volgens de (inter)nationale geldende standaarden;
- is een echte gastheer of gastvrouw;
- weet hoe belangrijk het is om de hygiëne in acht te nemen;
- kent alle dranken van de koffiekaart en kan deze waar nodig aanpassen aan de wensen van de gast;
- is direct zelfstandig inzetbaar;
- is kritisch en zorgt er dan ook voor dat de gast ten alle tijden het beste kopje koffie uitgeserveerd krijgt.
En bovenal wil deze Barista heel graag aan de slag. De getraind Barista weet waar die aan begint en heeft hier al zelf behoorlijk wat investering voor gedaan.
Het ontbreekt mogelijk nog aan ervaring. Maar als het bij jullie inderdaad erg druk is dan is deze achterstand al heel snel ingehaald.
Van onze 40+ studenten krijgen wij vaak te horen dat zij geen werk kunnen vinden omdat ze ‘te oud’ worden gevonden. Zij passen niet in het imago van de zaak. Wat een gemiste kans is dat. Want juist deze Barista’s hebben een hele bewuste keuze gemaakt. Zij hebben hun baan op kantoor opgezegd omdat zij werk willen doen waar ze echt gelukkig van worden. Ze weten waar ze voor kiezen, en dat dat mogelijk gepaard gaat met een lager salaris dan ze gewend zijn, dat is geen probleem. Wie wil er nou geen gelukkig personeel?
Hebben jullie een mooi team Barista’s achter de machine staan, dan wil je deze natuurlijk niet verliezen. Wees er zuinig op. Het is goed dat je je waardering laat blijken, niet alleen door het uitdelen van een compliment op z’n tijd maar ook door het bieden van ontwikkelperspectief. Hoe mooi is het wanneer jij als Barista internationale certificaten mag behalen. Dat is niet alleen goed voor je werk nu maar ook voor de toekomst. En hoe leuk is het om als team met z’n allen een barista- of latte art training te volgen. Dit leuke teamuitje zet direct de neuzen dezelfde kant op. Het personeel wordt geijkt zodat iedereen consistent goede koffie uitserveert.
En heb je echt een topper in de zaak staan dan wil hij of zij misschien wel de beste barista van de streek, het land of de wereld worden. Laat deze ambitieuze medewerker deelnemen aan lokale of landelijke barista- of latte art kampioenschappen. Ondersteun hem of haar met training en tijd. En wordt jullie Barista Nederlands Kampioen, dan hoef je echt nooit meer wakker te liggen over gebrek aan personeel.
Voor vragen over trainingen voor de horeca of wedstrijdbegeleiding, neem contact met ons op.