Verslag: International Women’s Coffee Alliance 2025 bijeenkomst in Florence

Op 2025 kwam de International Women’s Coffee Alliance (IWCA) bijeen in Florence voor haar eerste officiële bijeenkomst van chapterleden uit consumerende landen. Deze bijzondere bijeenkomst vond plaats in de Accademia dell Caffè, het kenniscentrum van La Marzocco, en had als doel om leden met elkaar in contact te brengen en ervaringen uit te wisselen.

De IWCA, opgericht in 2003, telt inmiddels meer dan 34 afdelingen wereldwijd en heeft ruim 16.000 leden. De organisatie zet zich in voor het verbeteren van de arbeids- en marktpositie van vrouwen in de koffie-industrie. Wat begon als een initiatief om de positie van vrouwen in koffieproducerende landen te versterken, richt zich nu ook op gendergelijkheid in consumerende landen. Hoewel de koffiesector grotendeels door mannen wordt gedomineerd, werken vrouwen veelal in de horeca als barista’s en zijn ze zelden terug te vinden aan de top van grote koffiebedrijven en branderijen.

Inclusiviteit en empowerment in de koffieketen

De IWCA zet zich actief in voor inclusiviteit binnen de koffieketen. Dit gebeurt door vrouwen toegang te bieden tot internationale netwerken, handelsposities te versterken, training en leiderschapsprogramma’s aan te bieden en laaggeletterdheid terug te dringen. Dit alles wordt gerealiseerd door middel van partnerschappen, netwerkbijeenkomsten en het promoten van koffie van haar leden.

De bijeenkomst in Florence werd geleid door de bevlogen Blanca Castro, executive director van IWCA en gastvrouw van het evenement. Haar enthousiasme en verbindende kwaliteiten brachten maar liefst 70 deelnemers samen, waaronder leden van bestaande en opstartende afdelingen.

Internationale chapters delen ervaringen

Tijdens de bijeenkomst presenteerden de chapters van Australië, Japan, Canada, Griekenland, Italië, de Verenigde Staten, Portugal, Argentinië, Duitsland en Korea hun initiatieven en uitdagingen. Elk chapter hanteert een eigen aanpak: terwijl sommige zich richten op gendergelijkheid binnen hun eigen land, zoeken anderen actief samenwerking met koffieproducerende landen om vrouwelijke koffieboeren te ondersteunen. Bewustwording en educatie bleken centrale thema’s binnen alle presentaties.

De situatie van vrouwen in de koffiesector verschilt sterk per land. Binnen Europa zijn er bijvoorbeeld grote verschillen zichtbaar. Nederland scoort relatief goed op de Gender Equality Index 2024 van het European Institute for Gender Equality en deelt de tweede plaats met Denemarken, net onder Zweden. Toch blijven vrouwen in Nederland achter in topposities binnen het bedrijfsleven en de politiek, terwijl ze juist oververtegenwoordigd zijn in sectoren als onderwijs en zorg. In Griekenland, dat lager scoort op de Gender Equality Index, focust de lokale IWCA-afdeling zich voornamelijk op het verbeteren van de positie van vrouwen in de Griekse koffiesector. Chapters uit landen die hoger op de index staan, werken daarentegen meer samen met koffieproducerende landen om vrouwelijke koffieboeren te ondersteunen.

Verdieping en actiepunten

Naast de presentaties werkten de deelnemers aan thema’s zoals communicatie, dataverzameling, groeistrategieën en samenwerking. Hieruit kwam naar voren dat er een groot gebrek is aan data over vrouwen in de koffiesector. Cruciale vragen zoals ‘Hoeveel vrouwen werken in de sector?’, ‘Welke functies bekleden zij?’ en ‘Waar lopen zij tegenaan?’ blijven vaak onbeantwoord. Tegelijkertijd bleek dat het verzamelen van dergelijke gegevens uitdagend is: hoe bereik je de vrouwen, hoe ga je om met hun gegevens en wat is de beste manier om data te verzamelen?

De IWCA-bijeenkomst in Florence bood waardevolle inzichten en onderstreepte de noodzaak van verdere samenwerking en onderzoek. De aanwezige leden gingen naar huis met concrete actiepunten en een hernieuwde motivatie om te werken aan een eerlijkere en inclusievere koffiesector voor vrouwen wereldwijd.

IWCA Chapter in Nederland


Nederland heeft nog geen eigen IWCA-chapter, maar deze bijeenkomst bood inspiratie en een startpunt om daarmee aan de slag te gaan. Hoe staat het er eigenlijk voor in Nederland? En kunnen vrouwen in de Nederlandse koffie-industrie samenwerken met vrouwen in de productielanden om zo de inclusiviteit in de keten te versterken?

Wil je meedenken en meepraten neem dan contact op met Bregje – Deben@Deben-Leopold.nl